TEDAŞ Tarafından Onaylanan Güneş Enerjisi Santralimiz (GES) Elektrik Üretimine Başladı.
Iğdır Üniversitesi tarafından yaptırılan 500 KW'lık Güneş Enerjisi Santrali (GES) elektrik üretimine başladı. Üniversitemizde kullanılan enerjinin yaklaşık yüzde 30’unu karşılayabilecek kapasitedeki GES, Üniversitemizin hazırladığı proje kapsamında Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın desteği ile 2 milyon 439 bin TL maliyetle kuruldu. Ayrıca Üniversitemiz tarafından hayata geçirilen GES projesi bölgedeki üniversiteler arasında bir ilk olma özelliği taşıyor.
Güneş Enerji Santrali 2 milyon 469 bin TL’ye kuruldu
TEDAŞ tarafından onaylanan GES projesi ile ilgili bilgi veren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma; doğayı korumak, elektrik enerjisini güneşten sağlayarak giderleri azaltıp gelir sağlamak ve enerji konusunda dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla bu projeyi hayata geçirdiklerini kaydetti.
Rektör Alma; “TEDAŞ tarafından onaylanan 500 KW’lık GES projemizi tamamladık. Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü içinde kurduğumuz santralimiz bölgemizdeki üniversiteler arasında da ilk olma özelliği taşıyor. Üniversitemizde artan enerji kullanımını göz önünde bulundurarak başlattığımız GES projesi, Iğdır Üniversitesi ile DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı arasında yapılan protokol çerçevesinde 1 milyon 300 Bin TL’si DAP tarafından karşılanmak üzere toplam 2 milyon 469 bin TL’ye kuruldu. 10.000 m² alana yerleştirdiğimiz 2200 adet güneş paneli ve 10 adet 50 kw invertör ile şebekeye kullanılabilir elektrik enerjisi aktarabiliyoruz. Santral, çelik konstrüksiyonlar, paneller, inveretörler ve trafo köşkü olmak üzere dört ana başlıkta toplanıyor. Santral ile ilgili her türlü güvenlik tedbirini aldık ve 8 harici kamera ile kesintisiz bir şekilde izleyebiliyoruz. Ayrıca gece güvenlik aksaklığı yaşanmaması adına çevrede aydınlatma tesisi de kurduk” dedi.
“Üniversitemiz yıllık bir milyon kwh enerji üretecek”
500 kW’lık Güneş Enerji Santralinin aylık ortalama 73.000 ile 90.000 kwh arasında enerji ürettiğini ve yıllık ortalama 1.000.000 khw enerji üretimi öngördüklerini ifade eden Rektör Alma, “Güneş Enerji Santralimizin böylelikle 4-5 yıl içerisinde kendini amorti edeceğini düşünüyoruz. Iğdır’daki güneşlenme saatleri baz alındığında tesisimiz olabildiğince optimum seviyede verim sağlıyor. Kurulan GES, Üniversitemizin tükettiği enerjinin %30’unu karşılayacak nitelikte. Anlık olarak üretilen enerji uzaktan otomasyon yardımıyla izlenebiliyor. Kurulan Data Logeer sayesinde üretilen enerjinin anlık mali analizi de yapılabiliyor. Böylelikle Iğdır ve bölge için ilk olan bu proje ile Üniversitemizin elektrik tüketimine alternatif bir kaynak oluşturduk. Böylesine önemli bir projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Büyük bir gayretle tamamladığımız GES projemizin Şehrimize ve Üniversitemize hayırlı olmasını diliyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
IÜ Haber Merkezi
- Yayımlama Tarihi: 14 Şubat, 2019
- Görüntülenme Sayısı: 3012