"2. Uluslararası İpek Yolu Kongresi" Üniversitemizde Başladı

Üniversitemiz, IKSAD, Nahcivan Devlet Üniversitesi ve Semerkand Devlet Mimarlık Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen “2. Uluslararası İpek Yolu Kongresi” başladı.

Üniversitemizin ev sahipliğindeki kongreye Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet hakkı Alma, Nahçivan Devlet Üniversitesi Rektörü Doç. Dr. Elbrus İsayev ve İKSAD Entitüsü Başkanı Dr. Mustafa Latif Emek ve 20 farklı ülkeden gelen bilim insanları katıldı.

Kongre öncesinde Dr. Cavit Polat ile Hatice Mengi tarafından hazırlanan serginin açılışı yapıldı.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, sözlerine Üniversitemiz hakkında bilgilendirme yaparak başladı.

Ardından İpek Yolu’nun tarihi önemine değinen Rektör Alma, “Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra, Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarını kazanmalarıyla birlikte, İpek Yolunun hem ticaret yolu hem de tarihsel ve kültürel değer olarak yeniden canlandırılması gündeme gelmiştir ve konuyla ilgili yeni çalışmalar başlatılmıştır. İpek Yolunun dünya tarihindeki en önemli rolü, Doğu ile Batının arasındaki kültürel köprüyü sağlamasıdır. Batı medeniyeti bu sayede yeni ufuklara yelken açmıştır. Bu yol üzerinde yer alan medeniyetler birbirleriyle daha derin iletişimler kurmuşlar. Neticede ticaret  gelişmiş, ekonomik anlamda modern ekonomik  faaliyetlere yine bu ticaret yolları üzerinden ulaşılmıştır. İpek yolu sadece Asya ile Avrupa’yı bağlayan yol değil, 2000 yıldan beri bu bölgelerde yaşayan kültürlerin, dinlerin, ırkların da izlerini taşımakta ve bizlere olağanüstü bir tarihsel ve kültürel  zenginlik sunmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Kongreye 24 farklı ülkeden katılım

Kongreye 34 farklı ülkeden katılımın olduğunu ve bu da “İpek Yolu”nun dünya açısından da önemli kabul edildiğini ifade eden Rektör Alma, “Ülkemiz ve dünya genelinde İpek Yolu’nun önemine vurgu yapma amacıyla bugün açılışını yapacağımız kongremize, 420 bildiri kabul edilmiş, bunlar içerisinde 220 bildiri çalışması yurt dışından alınmıştır. 200 bildiri ise Türkiye’dendir. Kongremizde bildirilerin bir kısmı online bir kısmı da yüz yüze yapılacaktır. Bunla birlikte kongreye 24 farklı ülkeden katılım sağlanmış olup, başlıca ülkeler Türkiye, Azerbaycan, Ürdün, İran, Kanada, Fas, Hindistan, Moldova, Pakistan, Vietnam, Kazakistan, İtalya, Romanya, Sırbistan, Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerdir.” diye konuştu.

Kongrenin açılış oturumu, protokol konuşmalarının ardından plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Bilim insanlarının yüz yüze ve online sunumlar yapacağı kongre, 27 Eylül 2023 tarihinde son bulacak. 

IÜ Haber Merkezi

  • Yayımlama Tarihi: 26 Eylül, 2023
  • Görüntülenme Sayısı: 1076
Yazdır: