İsmail Hakkı Uzunçarşılı, Osmanlı İlmiye Teşkilatı, Türk Tarih Kurumu Yayını

Mehmet İpşirli, Osmanlı İlmiyesi, Kronik Yayınları

Akyüz, Yahya, Türk Eğitim Tarihi, Pegema Yayıncılık, Ankara 2007.

Altınova, Ayşegül, Osmanlı Modernleşmesinde Rüşdiye Mektepleri, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara 2010.

Baltacı, Cahit, “Mektep (Osmanlılar’da Mektep)”, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, Cilt: XXIX, Ankara 2004, s. 6-7.

Baltacı, Cahit, Osmanlı Devleti'nde Eğitim ve Öğretim, Türkler XI. Cilt. s. 446-472.

Demirel, Muammer, “Türk Eğitiminin Modernleşmesinde Rüşdiye Mektepleri”, Türkler, Ed. Hasan Celal Güzel-Kemal Çiçek-Salim Koca, Cilt: 15, Yeni Türkiye Yayınları, Ankara 2002, s. 44-60.

Demirtaş, Zülfü, “Osmanlı’da Sıbyan Mektepleri ve İlköğretimin Örgütlenmesi”, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt: 17, S. 1, s. 173-183.

Doğan, Recai, “Osmanlı Eğitim Kurumları ve Eğitimde İlk Yenileşme Hareketlerinin Batılılaşma Açısından Tahlili”, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, Cilt: 37, S. 1, 1997, s. 407-442.

Ergin, Osman, Türkiye Maarif Tarihi, Cilt: I-II, İstanbul 1977.

Kaya Doğanay, Fatma, Tanzimât’tan Cumhuriyet’e Rüşdiye Mektepleri, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Doktora Tezi, Erzurum 2011.

Kodaman, Bayram, Abdülhamid Devri Eğitim Sistemi, TTK Yayını, Ankara 1991.

Nurdoğan, Arzu M., Osmanlı Modernleşme Sürecinde İlköğretim (1869 – 1922), Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yayımlanmamış Doktora Tezi, İstanbul 2005.

Öztürk, Cemil, “Rüşdiye”, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, Cilt: XXXV, İstanbul 2008, s. 300-303.

Pakalın, Mehmet Zeki, Osmanlı Tarih Deyimleri ve Terimleri Sözlüğü, Cilt: I, MEB Yayını, İstanbul 1993.

____________, Osmanlı Tarih Deyimleri ve Terimleri Sözlüğü, Cilt: II, MEB Yayını, İstanbul 1993.

Sakaoğlu, Necdet, Osmanlı Eğitim Tarihi, İletişim Yayınları, İstanbul, 1993.

Somel, Sina Akşin, Osmanlı'da Eğitimin Modernleşmesi, İletişim Yayınları.