22 Haziran 2014  PAZAR

Resmî Gazete

Sayý : 29038

YÖNETMELÝK

Iðdýr Üniversitesinden:

IÐDIR ÜNÝVERSÝTESÝ ÖNLÝSANS, LÝSANS EÐÝTÝM-ÖÐRETÝM

VE SINAV YÖNETMELÝÐÝ

BÝRÝNCÝ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanýmlar

Amaç ve kapsam

MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliðin amacý ve kapsamý; Iðdýr Üniversitesine baðlý fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarýnýn kayýt, eðitim-öðretim ve sýnavlarýna iliþkin usul ve esaslarý düzenlemektir.

Dayanak

MADDE 2 (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayýlý Yükseköðretim Kanununun 14 ve 44 üncü maddelerine dayanýlarak hazýrlanmýþtýr.

Tanýmlar

MADDE 3 (1) Bu Yönetmelikte geçen;

a) Ara sýnav: Ýlgili eðitim ve öðretim programýnýn öngördüðü derslerden yarýyýl/yýl içinde yapýlan sýnavlarý,

b) Birim: Üniversiteye baðlý fakülte, konservatuvar, yüksekokul ve meslek yüksekokullarýný,

c) Bütünleme sýnavý : FG, FF ve FD notu bulunan öðrencilerin girebildiði, dersin okutulduðu yarýyýl  veya  yýl sonunda, final sýnavlarýndan sonra yapýlan sýnavý,

ç) Danýþman: Öðrencilerin eðitim, öðretim ve diðer sorunlarýyla ilgilenmek üzere dekan, müdür, ilgili bölüm baþkaný veya anabilim dalý baþkaný tarafýndan görevlendirilen öðretim elemanýný,

d) Ders kredisi: Türkiye Yükseköðretim Yeterlilikler Çerçevesinde her bir düzey için belirlenen ve program bazýnda öngörülen bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandýrýlmasýna esas olan 25-30 saat öðrenci çalýþma yükü birimini,

e) Genel aðýrlýklý not ortalamasý (GANO): En az iki yarýyýlýn veya bir yýlýn ortalamasýný,

f) Ýlgili kurul: Fakülte kurulu, yüksekokul kurulu ve meslek yüksekokulu kurulunu,

g) Ýlgili yönetim kurulu: Fakülte yönetim kurulu, yüksekokul yönetim kurulu ve meslek yüksekokulu yönetim kurulunu,

ð) Kýsa süreli sýnav: Yarýyýl/yýl içinde haberli veya habersiz olarak ders saatinde yapýlan kýsa süreli sýnavlarý,

h) Lisans: Ortaöðretimden sonra, en az sekiz yarýyýllýk veya dört yýllýk bir programý kapsayan yükseköðretimi,

ý) Mazeret sýnavý: Ýlgili birim yönetim kurulu tarafýndan kabul edilen haklý ve geçerli bir nedenden dolayý sýnavlara katýlamayan öðrenciler için açýlan sýnavlarý,

i) Mezuniyet GANO baraj sýnavý: Zorunlu staj hariç mezun durumunda olan, ancak GANOlarý 2,00’ýn altýnda olan öðrencilere verilen yükseltme sýnavlarýný,

j) Muafiyet sýnavý: Üniversiteye yeni kayýt yaptýran öðrencilere ortak zorunlu yabancý dil dersinden ve hazýrlýk sýnýfýndan muafiyet için öðretim yýlý baþýnda açýlan sýnavý,

k) Önlisans: Ortaöðretim yeterliliklerine dayalý, en az iki yýllýk bir programý kapsayan nitelikli insan gücü yetiþtirmeyi amaçlayan veya lisans öðretiminin ilk kademesini teþkil eden bir yükseköðretimi,

l) Rektör: Iðdýr Üniversitesi Rektörünü,

m) Rektörlük: Iðdýr Üniversitesi Rektörlüðünü,

n) Senato: Iðdýr Üniversitesi Senatosunu,

o) Tek ders sýnavý: Mezuniyetleri için sýnav koþulunu yerine getirmiþ ancak tek dersten FF veya FD harf notu alarak baþarýsýz olmuþ öðrenciye, tek derse kaldýðý kesinleþen sýnav dönemi sonunda kullanýlmak üzere verilen sýnav hakkýný,

ö) Üniversite: Iðdýr Üniversitesini,

p) Üniversite Yönetim Kurulu: Iðdýr Üniversitesi Yönetim Kurulunu,

r) YANO: Yarýyýl aðýrlýklý not ortalamasýný,

s) Yarýyýl/yýl sonu sýnavý : Dersin okutulduðu yarýyýl veya yýl sonunda yapýlan final  sýnavlarýný,

ifade eder.

ÝKÝNCÝ BÖLÜM

Kayýt, Katký Payý ve Kimlik Kartý

Kayýt

MADDE 4 (1) Üniversiteye baðlý fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarýna    kayýt için aþaðýdaki þartlar aranýr:

a) Lise veya lise dengi meslek okulu mezunu olmak, yabancý ülke ortaöðretim kurumlarýndan mezun olanlar için diploma denkliklerinin Milli Eðitim Bakanlýðý tarafýndan onaylanmýþ olmasý gerekir.

b)  Ölçme, Seçme ve Yerleþtirme Merkezi (ÖSYM) tarafýndan yapýlan sýnav veya yabancý uyruklu öðrenci sýnavý sonucunda, o öðretim yýlýnda Üniversitenin fakülte yüksekokul ve meslek yüksekokullarýna merkezi yerleþtirme sistemi ile kayýt hakký kazanmýþ olmak veya ön kayýt sistemi ile öðrenci alýnacak birimlerde, o öðretim yýlý için geçerli olan puana ve þartlara sahip bulunmak gerekir.

c) Kayýt için ÖSYM tarafýndan belirlenen belgeleri saðlamak gerekir. Eksik veya yeterli olmayan belgelerle kayýt yapýlmaz. Kayýt için istenen belgelerin aslý veya baþka bir üniversitede kayýtlý olmasý durumunda, Üniversite tarafýndan onaylý sureti kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydýna iliþkin olarak ise adayýn beyanýna dayanýlarak iþlem yapýlýr.

ç) Üniversiteye kayýt hakký kazanan adaylar kayýt için baþvurularýný bizzat yapmalarý gerekir. Ancak, mazeretleri sebebiyle bizzat baþvuramayan adaylarýn, mazeretlerini belgelemeleri þartýyla, noter aracýlýyla vekalet verdiði kiþiler tarafýndan kayýtlarý yapýlabilir. Adaylarýn belirlenen tarihler arasýnda kesin kayýtlarýný yaptýrmalarý gerekir. Süresi içinde kaydýný yaptýrmayan öðrenci, Üniversite öðrencisi olma hakkýndan vazgeçmiþ sayýlýr.

d) Özel yetenek sýnavý sonucu öðrenci alan birimlere, akademik takvimde belirtilen gün ve saatte kesin kaydýný yaptýrmayan adaylar, kayýt haklarýný kaybederler ve yerlerine yedek adaylar alýnýr.

(2) Üniversiteye kayýtlarý sýrasýnda sunduklarý belge ve bilgilerin doðru olmadýðý anlaþýlan öðrencilerin, hangi yarýyýl/yýlda olduklarýna bakýlmaksýzýn Üniversite ile iliþikleri kesilir. Bu öðrencilerin Üniversiteden ayrýlmýþ olmalarý halinde, kendilerine verilen diploma ve diðer tüm belgeler iptal edilir, bu öðrenciler hakkýnda ilgili mevzuat hükümlerine göre iþlem yapýlýr.

Ders kayýtlarý

MADDE 5 (1) Öðrenciler, her yarýyýl/yýl baþlangýcýnda, birimlerden gelen öneriler de dikkate alýnarak Senato tarafýndan belirlenen ve akademik takvimde belirtilen süre içerisinde katký paylarýný yatýrýp ders kayýtlarýný yapmak veya yenilemek zorundadýrlar. Bu süre içerisinde kaydýný yaptýrmayan veya yenilemeyen öðrenci, o yarýyýl/yýl devam etme hakkýný kaybetmiþ olur ve kaybedilen yarýyýl/yýl öðrenim süresinden sayýlýr. Süresi içinde kayýtlarýný yaptýrmayan veya yenilemeyen öðrencilerin, ders kayýtlarýnýn ekle-çýkar süresi bitiþ tarihinden itibaren iki hafta içinde beyan etmeleri þartýyla, mazeretlerinin haklý ve geçerli olduðu ilgili yönetim kurulunca kabul edilmesi halinde kayýtlarý yenilenir. Derslerin baþlamasýndan itibaren ders kaydý için geçirilen süre devamsýzlýktan sayýlýr. Kaydýný yaptýrmayan veya yeniletmeyen öðrencilere o yarýyýl/yýl için herhangi bir öðrenci belgesi verilmez ve bu öðrenciler öðrencilik haklarýndan faydalanamaz. Ders kayýt çýktýlarý, yarýyýllarýn baþlamasýný izleyen iki hafta içerisinde danýþman öðretim elemanýnca birimin öðrenci iþleri bürosuna teslim edilir ve ilgili dekanlýk/müdürlük tarafýndan da yarýyýllarýn baþlamasýný izleyen dört hafta içerisinde Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðýna ulaþtýrýlýr.

(2) Bir öðrencinin kayýtlý olduðu eðitim-öðretim programýnda bir yarýyýlda alacaðý ders ve uygulamalarýn toplamý, alt sýnýftaki dersler ve bu Yönetmeliðin 11 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (b) bendindeki dersler dâhil, önceki yarýyýllardan devamsýz olduðu derslerle birlikte haftalýk en fazla kýrk ders saatidir. Öðrencilerin alttan alacaklarý dersler daha önce devamýný almýþ olmak þartýyla bu sýnýra dahil edilmez. Öðrenci, öncelikle tekrar edecekleri derslere kayýt yaptýrmak zorundadýr. Bu dersler farklý dönemlerden ise en alttaki dönemlerden baþlamak þartý ile bulunduklarý döneme ait derslere kayýt yaptýrmak zorundadýrlar.

(3) Bir derse kayýt yaptýrmak için, varsa o dersin ön koþulu olan ders/derslerden baþarýlý olmak gerekir.

(4) Öðrenci, ilgili yönetim kurulunca kabul edilmiþ bir mazereti yoksa ders kaydýný kendisi yenilemek zorundadýr. Ders kayýtlarý, öðrenci otomasyon programý desteði ile internet üzerinden yapýlýr. Süresi içerisinde danýþman onayýnýn alýnmasý zorunludur. Ders kayýtlarýnda, ilgili birim kurullarýnýn bu Yönetmelik çerçevesinde koyacaðý esaslara uyulmasý zorunludur.

(5) Kayýt yenileme sýrasýnda öðrenci, katký payý veya öðrenim ücretini öder. Katký payý veya öðrenim ücretini zamanýnda ödemeyen öðrencilerin kayýtlý olduklarý programdan iliþikleri kesilmez. Ancak ödemekle mükellef olduklarý katký payý veya öðrenim ücretini kanuni faiziyle öderler.

(6) Ders kayýtlarýnýn baþlamasý ile önceden akademik takvimde belirlenmiþ ve bir haftalýk süreyi kapsayan dilimde öðrenci, danýþman onayý almak kaydýyla almýþ olduðu bir dersi býrakabilir veya bu Yönetmelikteki diðer hükümlere aykýrý olmamak kaydýyla bir baþka dersi alabilir.

(7) Tek dersten kalmýþ olan öðrenciler, tek ders mezuniyet sýnavýna katýldýktan sonra baþarýsýz olmalarý durumunda, öðrenim harcýný yatýrmak suretiyle dersin okutulduðu dönemde yeniden kayýtlanarak dersi tekrar alýr. Tekrar baþarýsýz olmasý durumunda akademik takvimde belirtilen tek ders sýnavýna girebilir.

(8) Öðrencinin bir üst yarýyýl ve/veya yýldan ders alabilmesi için meslek yüksekokullarý öðrencileri hariç, tekrar dersi olmayan ve GANOsu en az 3,00 olan öðrenciler, bir yarýyýlda/yýlda ön koþulu olmayan üst yarýyýl/yýldan, en fazla üç ders alabilirler. Ayrýca herhangi bir sebeple Üniversiteden kendi isteði ile kaydýný sildirmiþ ve ÖSYM tarafýndan tekrar Üniversitenin ayný bölümünün örgün veya ikinci öðretim programlarýna yerleþtirilen öðrenciler için birimlerince yapýlacak intibak sonucunda müfredatlarýnda bulunan derslerin %70inden muaf olanlar istedikleri takdirde ilgili birimin yönetim kurulu kararý ile üstten ders alabilirler.

Katký payý

MADDE 6 (1) Öðrenciler, her öðretim yýlýnda, akademik takvimde belirtilen süreler içinde ilgili mevzuat hükümlerine göre belirlenen öðrenci katký payýný ödemek zorundadýr. Öðrenci katký payýný ödemeyen öðrencilerin kaydý ve kayýt yenileme iþlemi yapýlmaz ve bu öðrenciler hakkýnda ilgili mevzuat hükümleri uygulanýr.  Öðrenci kendi isteðiyle kayýt sildirmiþ veya disiplin cezasý almasý nedeniyle kaydý silinmiþ ise alýnan harçlar iade edilmez.

Kimlik kartý

MADDE 7 (1) Üniversiteye kesin kayýt yaptýran öðrenciye, üzerinde geçerlilik süresi belirtilmiþ fotoðraflý bir kimlik kartý verilir. Kimlik kartýný kaybeden öðrenciye, kayýp ilâný ile birlikte Üniversiteye yazýlý olarak baþvurmasý halinde yeni kimlik kartý verilir. Her yýl ilgili eðitim-öðretim yýlýna ait bandrolü ilgili birimin öðrenci iþlerinden almasý gerekir.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Eðitim-Öðretime Ýliþkin Esaslar

Akademik takvim

MADDE 8 (1) Üniversitenin tüm birimlerinin akademik takvimi Senato tarafýndan belirlenir.

(2) Eðitim ve öðretim, yarýyýl veya yýl esasýna göre düzenlenir. Eðitim-öðretim dönemleri, yarýyýl uygulayan birimlerde güz ve bahar yarýyýllarýndan oluþur. Bir yarýyýl on dört haftadan, bir yýl yirmi sekiz haftadan az olamaz. Resmi tatil günleri ile  yýlsonu ve bütünleme sýnavlarýnýn yapýldýðý günler bu sürenin hesabýnda dikkate alýnmaz.

(3) Gerekli görülen hallerde, ilgili kurulun kararý ile Rektörlüðün bilgisi dahilinde cumartesi ve/veya pazar günleri ders ve/veya sýnav yapýlabilir.

(4) Gerekli görüldüðü durumlarda ilgili birimin teklifi ve ilgili kurulun kararýyla yaz okulu açýlabilir. Yaz okuluna iliþkin esaslar ilgili mevzuat hükümlerine göre belirlenir.

Eðitim-öðretimin kapsamý

MADDE 9 (1) Eðitim-öðretim; ilgili akademik birimlerde, özelliklerine göre teorik dersler, uygulamalý dersler ve pratik çalýþma, atölye, týbbi ve cerrahi klinik uygulamalar, laboratuvar çalýþmasý, bitirme ödevi, bitirme tezi, bitirme projesi, diploma projesi, staj, ödev çalýþmasý ve seminer gibi uygulamalardan oluþur.

(2) Lisans ve önlisans programlarýnda yer alacak dersler, bunlarýn teorik ve uygulama saat sayýlarý, kredileri, derslerin zorunlu veya seçmeli olduklarý ilgili akademik anabilim/ana sanat kurullarýnýn ve bölüm kurullarýnýn önerileri dikkate alýnarak, ilgili kurul tarafýndan belirlenir ve Senatonun onayý ile kesinleþir.

(3) Staj, bitirme/diploma projesi ve tez gibi eðitim-öðretim faaliyetlerinin hazýrlanmasý, sunulmasý, deðerlendirilmesine iliþkin esaslar, ilgili birimce hazýrlanýr ve Senato tarafýndan karara baðlanýr.

(4) Müfredattaki dersler ve dersleri verecek öðretim elemanlarý öðretim yýlý veya yarýyýlý baþlamadan önce bölüm/anabilim/bilim dalý kurulu tarafýndan belirlenir. Bölüm kurullarýnda karara baðlanýr ve ait olduðu öðretim yýlý veya yarýyýlýn baþlama tarihinden en geç üç hafta önce dekanlýða veya müdürlüðe bildirilir ve ilgili kurullarda görüþülerek karara baðlanýr.

Eðitim-öðretim düzeyleri ders kredilerinin hesaplanmasý, iþ yükü

MADDE 10 (1)  Bu Yönetmelik hükümleri önlisans ve lisans düzeyindeki programlar için uygulanýr.

(2)  Türkiye Yükseköðretim Yeterlilikler Çerçevesinde yer alan 5. düzey (önlisans) için en az 120 ders kredisi, 6. düzey (lisans) için en az 240 ders kredisi esas alýnýr. Bu kredi yüksek lisans düzeyindeki bütünleþik programlarda 300 ders kredisidir. Alýnmasý gereken krediler dönemlere dengeli olarak daðýtýlýr.

(3) Ders birimi kredidir. Ders kredilerinin hesaplanmasýnda, Türkiye Yükseköðretim Yeterlilikler Çerçevesinde her bir düzey için belirlenen ve program bazýnda öngörülen bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandýrýlmasýna dayalý öðrenci iþ yükü esas alýnýr. Öðrenci iþ yükü, ders saatleri, laboratuvar, atölye, klinik çalýþmasý, ödev, uygulama, proje, seminer, sunum, sýnav, staj, iþ yeri eðitimi gibi eðitim-öðretim etkinliklerinde harcanan bütün zamaný ifade eder.

(4) Senato tarafýndan not ortalamalarýna katýlmayacaðý kabul edilen derslerin haftalýk teorik ve uygulamalý saatleri ilgili kurullar tarafýndan belirlenir.

(5) Teorik ve uygulamalý derslerin her bir ders saati süresi elli dakikadýr. Haftalýk ders çizelgeleri, dersler arasýnda on dakika býrakýlacak þekilde düzenlenir.

Dersler

MADDE 11 (1) Dersler; zorunlu dersler, ortak zorunlu dersler, seçmeli dersler ve ön koþullu dersler olarak gruplandýrýlýr. Derslere iliþkin esaslar aþaðýda belirtilmiþtir:

a) Zorunlu dersler, öðrencinin kaydolduðu programda almakla yükümlü olduðu derslerdir.

b) Ortak zorunlu dersler, 2547 sayýlý Kanunun 5 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (ý) bendinde yer alan; Atatürk Ýlkeleri ve Ýnkýlap Tarihi, Türk Dili ve Yabancý Dil dersleridir.

c) Seçmeli dersler, öðrencinin kaydolduðu programda yer alan, öðrencinin seçimine baðlý derslerdir. Bu dersler meslekle ilgili formasyonu tamamlayan derslerden olacaðý gibi, genel kültür veya farklý ilgi alanlarýndan dersler de olabilir. Öðretim programýnda seçmeli dersler, mezuniyet için alýnmasý gerekli toplam kredinin en az %25ini oluþturacak biçimde düzenlenir. Meslekle ilgili olmayan seçilmiþ dersler mezuniyet için alýnmasý gerekli toplam kredinin % 10unu aþamaz.

ç) Ön koþullu dersler: Ön koþullu olarak birbirine baðlanmýþ, içerik ve uygulama yönlerinden daha önce alýnmasý gereken bir dersin devamý niteliðindeki ders ile sonraki dönemlerde o konuyla ilgili dersin baþarýyla tamamlanmasý için alýnmasý gereken bazý temel derslerdir. Bir derse, ön koþul olan ders veya dersler baþarýlmamýþ veya önceki yarýyýllarda/yýllarda alýnmamýþ olsa bile, ön koþul dersinin ön koþullu dersle birlikte ayný  yarýyýl/yýl içinde alýnýyor olmasý gerekir. Ön koþullu dersler ve buna dayanan dersler her yarýyýl/yýl açýlmak zorundadýr. Ön koþullu dersler akademik birimlerin yetkili kurullarý tarafýndan kararlaþtýrýlýr ve Senato onayý ile yürütülür.

Eðitim-öðretim süreleri

MADDE 12 (1) Üniversiteye baðlý birimlerin eðitim-öðretim süreleri; hazýrlýk sýnýfý hariç, meslek yüksekokullarýnda dört yarýyýl (iki yýl), konservatuar ve yüksekokullarda sekiz yarýyýl (dört yýl), dört yýllýk eðitim-öðretim programý uygulayan fakültelerde sekiz yarýyýl, beþ yýllýk eðitim-öðretim programý uygulayan fakültelerde on yarýyýl ve altý yýllýk eðitim-öðretim programý uygulayan fakültelerde on iki yarýyýldýr.

(2) Üniversite birimlerinde, önlisans ve lisans düzeyinde öðrenim yapan öðrencilere bu öðrenimlerini tamamlamak için tanýnan azami süreler; iki yýllýk önlisans programlarý için dört, dört yýllýk lisans programlarý için yedi, lisans ve yüksek lisans derecesini birlikte veren bütünleþik eðitim programlarýnda dokuz yýldýr. Azami süresi içinde öðrenimini baþarýyla tamamlayarak mezun olamayanlar ilgili döneme ait öðrenci katký payý veya öðrenim ücretlerini ödemek þartý ile öðrenimlerine devam etmek için kayýt yaptýrabilir. Bu durumda ders ve sýnavlara katýlma ile tez hazýrlama hariç, öðrencilere tanýnan diðer haklardan yararlandýrýlmaksýzýn öðrencilik statüleri devam eder.

Ders açma esaslarý

MADDE 13 (1) Her yarýyýl/yýl hangi derslerin açýlacaðý ve hangi öðretim elemanlarýnca okutulacaðý, akademik anabilim/ana sanat dalý kurullarý ve bölüm kurullarýndan gelen öneriler göz önüne alýnarak ilgili kurul tarafýndan kararlaþtýrýlýr. Dersler öðretim elemanlarýna dengeli bir þekilde daðýtýlýr.

(2) Zorunlu derslerin açýlmasý için öðrenci sayýsý dikkate alýnmaz.

(3) Seçmeli derslere kaydolan öðrenci sayýsýnýn ondan az olmasý halinde, bu dersin açýlýp açýlmamasýna ilgili kurul tarafýndan karar verilir. Dersin, kaydolan öðrenci sayýsýnýn yetersizliði veya baþka nedenlerle açýlmamasý durumunda; ders ekleme çýkarma dönemini izleyen hafta içinde kaydý iptal edilen öðrencilerin açýk bulunan seçmeli derslere kaydý, öðrenci danýþmanýnýn önerisi ile ilgili yönetim kurulu tarafýndan yapýlýr.

(4) Derslerin ve uygulamalarýn hafta içindeki yerleþimi ve sorumlu öðretim elemanlarý, her yarýyýlýn/yýlýn baþlangýcýndan en az on iþ günü önce ilan edilir. Zorunlu hallerde haftalýk programlarda deðiþiklikler yapýlabilir.

Dersin gruplara ayrýlmasý

MADDE 14 (1)  Zorunlu veya seçmeli bir ders için, ilgili kurul kararý ile birden fazla grup oluþturulabilir. Ancak birden fazla grup oluþturulduðunda, bu gruplardaki öðrenci sayýsý teorik derslerde yirmi beþten, uygulamalý derslerde ondan az olamaz.

Ders izleme programý

MADDE 15 (1) Her ders için, dersin öðretim üyesi tarafýndan ders izleme programý hazýrlanýr. Ýlgili bölüm kurulu, bölüm kurulunun olmadýðý yerlerde ilgili kurul kararý ile onaylanan ders izleme programlarý, kayýt yenileme döneminin baþlamasýndan önce öðrencilere ilan edilir.

(2) Ders izleme programýnda; dersin amacý, teorik ve uygulama kýsýmlarýna iliþkin içeriði, haftalýk günü ve saati, ders konu baþlýklarýnýn haftalara göre daðýlýmý, derse ait kaynak ve araçlar, öðretim teknik ve yöntemleri, öðretim elemanlarý ve yardýmcýlarýna ait iletiþim bilgileri ve dersin ölçme ve deðerlendirme araçlarý yer alýr.

(3) Her derste öðrencilerin sorumlu olduklarý ara sýnav, ödev, uygulama ve diðer çalýþmalarýn sayýsý, baþarý notuna katký oranlarý ve yarýyýl/yýlsonu sýnavýnýn baþarý notuna katkýsý; öðretim elemaný tarafýndan, bu Yönetmeliðin 25 inci maddesinin üçüncü fýkrasý hükümlerine göre ilgili kurulun kararý doðrultusunda belirlenir ve ders izleme programýnda belirtilir.

Danýþmanlýk

MADDE 16 (1) Her öðrenciye, bu Yönetmelik hükümlerine göre bir akademik program izlemesini saðlamak üzere bir öðretim üyesi/öðretim görevlisi/araþtýrma görevlisi danýþman olarak atanýr. Danýþmanlýk görevleri, öðretim elemanlarýna dengeli bir þekilde daðýtýlýr.

(2) Danýþman; bölüm baþkaný, bulunmadýðý birimlerde anabilim/ana sanat dalý baþkanlarý veya program danýþmanlarý tarafýndan önerilir ve fakülte dekaný/yüksekokul müdürü tarafýndan görevlendirilir. Kayýt süresi içerisinde geçerli bir mazereti nedeniyle görevinde bulunamayacak olan danýþman bu durumu fakülte dekanlýðýna/yüksekokul müdürlüðüne bildirir. Mazereti kabul edilen danýþman yerine, bu fýkrada belirtilen þekilde ve geçici olarak bir öðretim elemaný görevlendirilir ve bu görevlendirme, ilgili öðrencilere duyurulur.

(3) Danýþman, öðrenciyi öðrenimi boyunca izler ve öðrencinin devam etmekte olduðu program çerçevesinde öðrencinin her yarýyýl/yýl izleyeceði dersler ve bunlarla ilgili yapýlacak deðiþiklikler hakkýnda öðrenciye önerilerde bulunur. Öðrencinin almasý gereken zorunlu ve seçmeli dersler; devam ettiði programdaki baþarý durumu yanýnda derslerin program içindeki daðýlýmý, yapýsal özellikleri ve benzeri teknik deðerlendirmeler de göz önüne alýnmak suretiyle danýþmaný tarafýndan belirlenir.

(4) Öðrenci, yarýyýl/yýl kayýtlarýnýn yapýlmasý veya yenilenmesi sýrasýnda derslerini danýþmaný ile birlikte düzenlemesi ve derslerin kesinleþmesi için danýþmaný tarafýndan onaylanmasý gerekir.

Ders alma esaslarý

MADDE 17 (1)  Bir öðrencinin kayýtlý olduðu eðitim-öðretim programýnda bir yarýyýlda alacaðý ders ve uygulamalarýn toplamý, alt sýnýftaki dersler ve bu Yönetmeliðin 11 inci maddesinin birinci fýkrasýnýn (b) bendindeki dersler dâhil, önceki yarýyýllardan devamsýz olduðu derslerle birlikte haftalýk en fazla kýrk ders saatidir. Öðrencilerin alttan alacaklarý dersler daha önce devamýný almýþ olmak þartýyla bu sýnýra dâhil edilmez. Öðrenci, öncelikle tekrar edecekleri derslere kayýt yaptýrmak zorundadýr. Bu dersler farklý dönemlerden ise en alttaki dönemlerden baþlamak þartý ile bulunduklarý döneme ait derslere kayýt yaptýrmak zorundadýrlar.

(2) Öðrenciler,  müfredattaki ön koþul derslerini göz önünde bulundurarak, öncelikle bu derslere kayýt yaptýrýrlar.

(3) Bölümler arasý ortak bir dersin birden çok gruba ayrýlmasý halinde; öðrenciler, kayýtlý olduklarý bölüm/program için açýlan gruba kaydolmak zorundadýr. Ýstisnai durumlarda, danýþman ve bölüm baþkanýnýn önerisi ile ilgili yönetim kurulu tarafýndan karara baðlanýr.

(4) Öðrenciler; birimce belirlenen kontenjan varsa, bu kontenjan dâhilinde derslere kaydolurlar.

(5) Öðrencinin bir üst yarýyýl ve/veya yýldan ders alabilmesi için meslek yüksekokullarý öðrencileri hariç, tekrar dersi olmayan ve GANOsu en az 3,00 olan öðrenciler, bir yarýyýlda/yýlda ön koþulu olmayan üst yarýyýldan/yýldan, toplamda ayný yarýyýl/yýlda 40 ders saatini aþmamak kaydýyla  en fazla üç  ders  alabilirler.

(6) Bir dersten baþarýsýz olan veya dersi öðretim programýndaki yarýyýlda/yýlda alamayan öðrenciler, bu dersi verildiði ilk dönemde almak zorundadýrlar.

(7) Öðrenciler baþarýsýz olduklarý, ancak sonradan programdan çýkarýlan zorunlu dersler yerine, kayýtlý olduklarý bölüm veya program tarafýndan uygun görülen eþdeðer olan dersleri, ilgili kurulun onayý ile alabilirler.

(8) Tekrar edilecek ders seçmeli ise, öðrenciler ayný dersi veya bu dersin yerine sayýlabilecek eþdeðer kredili diðer seçmeli dersleri alabilirler.

(9) Ders kayýtlarýnýn baþlamasý ile önceden akademik takvimde belirlenmiþ ve bir haftalýk süreyi kapsayan dilimde öðrenci, danýþman onayý almak kaydýyla almýþ olduðu bir seçmeli dersi býrakabilir. Býrakýlan dersin yerine, geçen sürenin devamsýzlýktan sayýlmasý þartý ile yeni dersler alýnabilir. Bir hafta içinde býrakýlmayan seçmeli dersler zorunlu ders gibi iþlem görür. Ancak, öðrencinin baþarýsýz olduðu seçmeli dersin açýlmamasý halinde baþka bir ders seçilir.

(10) Fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokulu müfredatlarýnda bulunan dersleri izlemesi uygun görülen kiþilerin, belirli konularda bilgilerini artýrmak amacýyla, Üniversite Yönetim Kurulunun belirleyeceði esaslar çerçevesinde, açýlan dersleri izlemelerine ilgili yönetim kurulu tarafýndan izin verilebilir. Bu kiþiler kayýt yaptýrdýklarý dersler için belirlenen bütün kurallara uymak zorundadýrlar. Bu kiþilere diploma verilmez, ancak istemeleri halinde kendilerine derse katýlým belgesi verilebilir.

Diðer üniversitelerden ders alma

MADDE 18 (1) Üniversite öðrencileri; öncelikle öðrencisi olduðu akademik birimin yönetim kurulunun onayýný almak koþuluyla diðer üniversitelerden ders alabilir ve bu derslerden aldýðý notlarý, ders aldýklarý dönemi izleyen yarýyýlýn sonuna kadar resmi belgeleriyle birim öðrenci iþlerine müracaat ederek kendi biriminden almasý gereken derslere eþdeðer kabul edilecek þekilde not durum belgelerine iþletebilirler. Diðer üniversitelerden alýnan ve ders aldýðý yükseköðretim kurumunun ders geçme usullerine göre baþarýlý olunan derslerin notlarý, bu Yönetmeliðin 25 inci maddesindeki karþýlýðý dikkate alýnarak en yakýn olduðu nota dönüþtürülür.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

Deðerlendirme ve Mezuniyet

Derslere devam

MADDE 19 (1) Öðrenci, kaydýný yaptýrdýðý derslere devam etmek zorundadýr. Bir dersten veya uygulamadan yarýyýl/yýlsonu ve bütünleme sýnavlarýna girebilmek için; öðrencinin teorik derslerin en az % 70ine, uygulamalý derslerin ise en az % 80ine devam etmesi gerekir. Yabancý dil ve Türkçe hazýrlýk programlarýnda en az % 85 devam þartý aranýr. Aksi halde ilgili derse devam etmemiþ sayýlýr, yarýyýl/yýlsonu ve bütünleme sýnavlarýna alýnmaz ve baþarýsýz olarak deðerlendirilir. Bu sýnavlara girmiþ olsa dahi sýnavý iptal edilir. Öðrencilerin devam durumlarý, ilgili öðretim elemaný tarafýndan izlenir. Devamsýzlýklarý nedeniyle baþarýsýz sayýlan öðrencilerin listesi, yarýyýl veya yýlýn son haftasý içinde ilan edilir. Devam çizelgelerinin saklanma süreleri iki yýl olup, dersi veren öðretim elemaný tarafýndan o yarýyýl derslerinin bitimini izleyen beþ iþ günü içinde ilgili anabilim/anasanat dalý/bölüm baþkanlýklarýna teslim edilir.

(2) Bir dersin yarýyýl/yýlsonu ve bütünleme sýnavýna girme hakkýný kazanan öðrenciler; daha sonraki yarýyýllarda bu dersi tekrarlamalarý durumunda, bu derse ders kaydý yaptýrýr, dersin kredisi 40 ders saati sýnýrlamasýna tabi tutulmaz. Bu ders için devam þartý aranmaksýzýn ara sýnav/yarýyýl sonu ve/veya bütünleme sýnavlarýna girer.

(3) Öðrenciye eðitim-öðretimine katkýda bulunacak Üniversite dýþý burs, staj, araþtýrma gibi imkânlarýn doðmasý halinde ilgili yönetim kurulunun kararý ve Üniversite Yönetim Kurulunun onayý ile izin verilebilir. Ýzinli olunan süre normal öðrenim süresinden sayýlmaz.

(4) Kültürel ve sportif faaliyetlere Üniversite adýna katýlacaklar ile yurt içi ve yurt dýþýnda yarýþmalara ve bunlarýn hazýrlýk çalýþmalarýna katýlmalarý Rektörlük tarafýndan uygun görülerek görevlendirilen öðrenciler, görevlendirilme süresi içerisinde giremedikleri ders veya sýnavlar için mazeretli ve izinli sayýlýrlar.

(5) Öðrenciler içinde bulunduklarý yarýyýl veya yýlda alacaklarý dersler ile devam zorunluluðu bulunan tekrara kaldýklarý derslerin saatlerinin haftalýk ders programýnda çakýþmasý halinde, öncelikle tekrara kaldýklarý dersleri almak zorundadýrlar.

Sýnav esaslarý ve düzeni

MADDE 20 (1) Sýnavlar; kýsa süreli sýnav, ara sýnav, yarýyýl/yýlsonu sýnavý, bütünleme sýnavý, tek ders sýnavý, mazeret sýnavý, muafiyet ve mezuniyet GANO baraj sýnavlarýndan oluþur. Bu sýnavlar yazýlý, sözlü veya hem yazýlý hem sözlü ve/veya uygulamalý olarak yapýlabilir. Her ders için yarýyýlda en az bir, yýlda ise en az iki ara sýnavý yapýlýr. Ara sýnavlarýn sýnav süresi en çok elli dakika, yarýyýl/yýlsonu ve bütünleme sýnavlarýnýn sýnav süresi ise en çok yüz dakikadýr. Ayrýca bir ders içindeki projeler, ödevler, kýsa süreli sýnavlar, laboratuvar ve benzeri çalýþmalarýn yarýyýl/yýl içi deðerlendirmeleri ara sýnav yerine geçebilir. Ayrý ders niteliðindeki proje dersi, bitirme çalýþmasý, bitirme tezi, mezuniyet çalýþmasý ve seminer için ara sýnav yapýlmaz. Puanlamaya yönelik her türlü etkinliðin ölçüm sonuçlarý etkinliðin yapýlma tarihinden itibaren en geç on iþ günü içinde ilan edilir. Yarýyýl veya yýl içi etkinliklerin puanlarýnýn ortalamasý yarýyýl/yýlsonu sýnavý döneminden önce ilan edilir.

(2) Yarýyýl/yýlsonu sýnavlarý derslerin bitiminden sonra; bütünleme sýnavlarý ise yarýyýl/yýlsonu sýnavlarýnýn bitiminden sonra baþlar. Ders kaydý yaptýrarak devam þartlarýný yerine getiren ve uygulamalarda baþarýlý olan öðrenciler bu sýnavlara girebilirler.

(3) Mezuniyetleri için, sýnav koþulunu yerine getirmiþ ancak tek dersten FF veya FD harf notu alarak baþarýsýz olmuþ öðrenciler, dilekçe ile baþvurmalarý halinde ilgili yönetim kurulu kararý ile bu dersin tek ders sýnavýna, tek derse kaldýðý anlaþýldýðý sýnav dönemi sonunda akademik takvimde belirtilen tarihte sýnava  girerler. Bütünleme mazeret sýnavý nedeniyle akademik takvimde belirtilen tarihten sonra tek derse kalanlar tek ders sýnavý ve mezuniyet GANO baraj sýnavýna girebilirler. Tek ders sýnavýna giren öðrencilerin baþarý notu, yarýyýl/yýl içi etkinliklerinden alýnan puanlar dikkate alýnmaksýzýn sadece tek ders sýnavýnda aldýðý puana göre belirlenir. Tek ders sýnavýnda baþarýsýz olan öðrenciler, dersi sonraki yarýyýllarda/yýlda tekrarlar, tekrar baþarýsýz olmasý durumunda akademik takvimde belirtilen sonraki mezuniyet tek ders sýnavýna girebilirler.

(4) Yeni kayýt yaptýran öðrenciler ortak zorunlu yabancý dil dersinden muafiyet sýnavýna girebilirler. Bunlar için öðretim yýlý baþýnda muafiyet sýnavý açýlýr.

(5) Akademik takvime uygun olarak sýnav gün ve saatleri, kýsa süreli sýnavlar hariç, ilgili bölümler/programlar tarafýndan hazýrlanýp sýnavlardan en az on iþ günü önce ilgili birim tarafýndan ilan edilir. Sýnav tarihleri ilan edildikten sonra, ancak ilgili yönetim kurulu kararý ile deðiþtirilebilir.

(6) Bir öðretim programýnda ayný yarýyýl, yýllýk düzende eðitim veren birimlerde ayný yýl içerisinde yer alan derslerden en çok ikisinin sýnavlarý ayný günde yapýlabilir. Sýnavlardan bazýlarý resmi tatil günleri dýþýndaki cumartesi ve pazar günleri de yapýlabilir.

(7) Sýnavlar, ilgili yönetim kurulu tarafýndan belirlenecek esaslara göre yapýlýr. Öðrenciler sýnavlara sýnav programýnda belirtilen yer ve zamanda girmek zorundadýr. Öðrenciler, öðrenci kimlik kartý ve istenen diðer belgeleri sýnav esnasýnda bulundurmak zorundadýr.

(8) Ýlgili öðretim elemaný, yürüttüðü derse ait baþarý notlarýnýn listesi ile beraber sýnav evrakýný da bölüm-anabilim dalý baþkanlýðýna teslim eder. Ýlgili birimce bu belgeler en az iki yýl korunur.

(9) Mezuniyet GANO baraj sýnavýna girecek öðrencilere DD ve DC notu aldýklarý en çok üç dersten birer sýnav hakký tanýnýr. Bu haktan yararlanmak isteyen öðrenciler, öðrenim gördükleri birime yazýlý baþvuruda bulunur. Ýlgili yönetim kurulu öðrencinin durumunu deðerlendirir ve sýnav takvimini belirler. Bu sýnava iliþkin diðer esaslar þunlardýr:

a) Bu sýnavlarda öðrencinin aldýðý not geçerli olup, ara sýnav notu dikkate alýnmaz.

b) Mezuniyet GANO baraj sýnavý sonucunda 2,00 not ortalamasýný tutturamayan öðrencinin daha önceki notlarý geçerli olup, bu sýnavlarda almýþ olduðu not daha sonraki sýnavlarda dikkate alýnmaz ve GANOya yansýtýlmaz.

c) Mezuniyet GANO baraj sýnavý sonucunda 2,00 not ortalamasýný tutturan ancak aldýðý derslerden bazýlarýnýn FF veya FD olmasý durumunda bu dersler için önceki notlarý geçerli olup, öðrenci mezun olmaya hak kazanýr.

ç) Mezuniyet GANO baraj sýnavý sonucunda 2,00 not ortalamasýný tutturamayan öðrenci ise GANOsunu 2,00ye yükseltmek için; sonraki dönemlerde, öncelikle DD ve DC harf notu aldýklarý dersler olmak üzere, dilediði kadar ders alýp, dersin ara sýnavýna, yarýyýl/yýl sonu ve/veya bütünleme, tek ders ve mezuniyet GANO baraj sýnavýna girebilirler.

Sýnavlarda kopya

MADDE 21 (1)  Sýnavlarda veya sýnav evrakýnýn incelenmesi sýrasýnda kopya çektiði, kopya çektirdiði veya kopya çekilmesine yardým ettiði anlaþýlan öðrenci/öðrenciler, o dersten baþarýsýz sayýlýr ve haklarýnda 18/8/2012 tarihli ve 28388 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliði hükümlerine göre iþlem yapýlýr.

Sýnavlarda mazeret

MADDE 22 (1) Herhangi bir sýnava girmeyen öðrenci, o sýnav hakkýný kullanmýþ ve o sýnavdan baþarýsýz olmuþ sayýlýr. Ayrýca öðrencilerin puanlamaya tabi tutulan ödev, seminer, panel gibi yarýyýl/yýl içi etkinliklerinden yapmadýklarý veya katýlmadýklarý da ayný þekilde deðerlendirilir.

(2) Haklý ve geçerli mazeretleri nedeniyle ara sýnavlara veya bütünleme sýnavýna giremeyen öðrenciler, mazeretlerinin bitmesini takip eden beþ iþ günü içerisinde ilgili birime yazýlý olarak bildirir. Ara sýnavlarýn mazeret sýnavlarý en geç o yarýyýlýn yýlsonu sýnavlarýnýn baþlamasýndan iki hafta önce, bütünleme sýnavlarýnýn mazeret sýnavlarý ise sýnav programýnda belirtilen bütün derslerin bütünleme sýnavlarý yapýldýktan sonra ilgili yönetim kurulunun belirleyeceði tarihte yapýlýr. Yarýyýl/yýlsonu, mazeret, tek ders mezuniyet, muafiyet ile mezuniyet GANO baraj sýnavýnýn mazeret sýnavý yoktur.

(3) Haklý ve geçerli mazeretler belgelendirilmeleri koþulu ile þunlardýr:

a) Öðrencilerin, saðlýk kurumlarýndan alacaklarý saðlýk raporu ile belgelenmiþ bulunan saðlýkla ilgili mazeretleri.

b) Mahalli en büyük mülki amirince verilecek bir belge ile belgelenmiþ olmasý þartý ile doðal afetler nedeni ile öðrencinin öðrenimine ara vermek zorunda kalmýþ olmasý.

c) Birinci derece akrabalarýn ölümü veya aðýr hastalýk halleri.

ç) Öðrencinin tutuklu veya gözlem altýnda olmasý.

d) Ýlgili yönetim kurulunca mazeret olarak kabul edilecek diðer haller.

(4) Yarýyýl/yýl esasýna göre eðitim yapan birimlerde; ara sýnav ve bütünleme sýnavlarý için mazeret sýnavý yapýlýr.

(5) Ayný gün ve saatte sýnavlarý çakýþan öðrencilere, ilgili birime dilekçeyle baþvurmalarý halinde giremedikleri sýnavlar için mazeret sýnavý hakký tanýnýr.

(6) Ayný gün iki veya daha fazla dersten sýnavý olan öðrenciler raporlu olduklarý takdirde bir derse girip diðerine girmemiþ ise girmiþ olduklarý sýnavlarý da iptal edilerek mazeret sýnavlarýna alýnýrlar.

Sýnav sonuçlarýnýn ilaný ve sonuçlara itiraz

MADDE 23 (1) Sýnavlarda öðrenciler 100lük puan sistemine göre sayýsal olarak ölçülür. Sýnavý yapan öðretim elemaný sýnav tarihini takip eden on iþ günü içerisinde sýnav sonuçlarýný sayýsal olarak ilan eder, cevap anahtarý ile birlikte sýnav kâðýtlarýný ve tutanaðýný ilgili birime teslim eder.

(2) Öðrenciler sýnav sonuçlarýna, o dersin sýnav sonucu ilan edildiði tarihten itibaren beþ iþ günü içinde ilgili birime dilekçe vererek itiraz edebilir.

(3) Ýtiraz üzerine sýnav kâðýdý, dersin öðretim elemaný tarafýndan, konunun kendisine intikal ettirilmesinden itibaren en geç üç iþ günü içinde incelenir, sonuç yazýlý ve gerekçeli olarak ilgili birime bildirilir. Ýtirazýn sonucu ilgili öðrenciye üç iþ günü içerisinde birim tarafýndan teblið edilir.

(4) Ýlgili öðrencinin bu sonuca da üç iþ günü içerisinde itirazý olmasý halinde; ilgili birimin yönetim kurulu itirazý deðerlendirerek karara baðlar.

Onur, yüksek onur öðrencisi

MADDE 24 (1) Bulunduklarý yarýyýl/yýlsonu itibarýyla bütün derslerini almýþ ve baþarmýþ olan öðrencilerden, GANOsu 3,00-3,49 arasýnda olanlar yarýyýl/yýl onur öðrencisi, 3,50-4,00 arasýnda olanlar yarýyýl/yýl yüksek onur öðrencisi sayýlýrlar. Bu öðrencilerin listesi yarýyýl/yýlsonunda öðrencinin kayýtlý olduðu birim tarafýndan ilan edilir.

Baþarý durumu

MADDE 25 (1) Öðrencilerin derslerdeki baþarý durumlarý, mutlak deðerlendirme sistemine göre hesaplanýr. Öðrencilerin girdikleri sýnavlar 100 tam puan üzerinden deðerlendirilir. Ders geçme notu en az 50dir. Bu not; ara sýnav notunun %40’ý ile yarýyýl/yýlsonu sýnavý veya bütünleme sýnav notunun %60’ýnýn toplamýdýr. Ara sýnav notu hesaplanýrken sýnavdan önce öðretim elemaný tarafýndan ilan edilmiþ olmak kaydýyla laboratuvar, atölye, klinik çalýþmasý, ödev, uygulama, proje, seminer, sunum, kýsa süreli sýnav, staj, iþ yeri eðitimi ve benzeri çalýþmalardan alýnan not o dersin ara sýnav notuna katýlabilir. Ancak nota etkisi %50 oranýný aþmaz. Öðrencinin bir dersten geçebilmesi için yarýyýl/yýlsonu veya bütünleme sýnavýndan en az 50 puan almasý zorunludur. Bu notu alamayan öðrenci, dersin ortalamasý ne olursa olsun baþarýsýz sayýlýr. Küsurlu notlar en yakýn tam sayýya çevrilir.

(2) Katsayý, harf notu karþýlýklarý ve anlamý ile mutlak deðerlendirme sistemindeki not aralýklarý aþaðýdaki gibidir:

 

                       Harf Notu                                                       Mutlak Deðerlendirme

Katsayý           Karþýlýðý            Anlamý                                   Sistemindeki Not Aralýklarý

4.00                AA                   Mükemmel                            85 100

3.50                BA                   Çok Ýyi                                  75 84

3.00                BB                    Ýyi                                          70 74

2.50                CB                    Orta                                       65 69

2.00                CC                    Baþarýlý                                  60 64

1.50                DC                   Baþarýlý                                  55 59

1.00                DD                   Baþarýlý                                  50 54

0.50                FD                    Baþarýsýz                                40 49

0.00                FF                    Baþarýsýz                                0 39

0.00                FG                    Yarý yýlsonu sýnavýna

                                                girmedi (baþarýsýz)                 --

0.00                DZ                    Devamsýz (baþarýsýz)             --

                       MZ                   Mazeretli                                --

                       S                       Yeterli (baþarýlý)                     --

                       G                      Geçti (Baþarýlý)                      --

                       K                      Kaldý (Baþarýsýz)                    --

 

(3) Harfli baþarý notlarýna iliþkin esaslar aþaðýda belirtilmiþtir:

a) AA, BA, BB, CB, CC, DC, DD, G, S baþarýlý harf notlarýdýr,

b) FD, FF, FG, DZ, K, D baþarýsýz harf notlarýdýr,

c) MZ, henüz baþarý durumu netleþmemiþ harf notudur,

ç) FG: Derse devam ve uygulama ile ilgili koþullarý yerine getirerek o dersin yarýyýl/yýlsonu ve bütünleme sýnavýna girme hakký olduðu halde sýnavlarýna girmeyen öðrencilerin ilgili dersleri için kullanýlýr ve öðrenci o dersten baþarýsýz sayýlýr. Bu baþarý derecesi, öðrencinin öðrenimi süresince tamamlamakla yükümlü olduðu toplam kredi ve GANO/YANO hesabýnda; ilgili dersin baþarý katsayýsý 0,00 alýnarak GANO/YANO hesabýna dersin kredisi katýlmak suretiyle FF notu gibi iþleme alýnýr.

d) DZ: Derse devam ve uygulama ile ilgili koþullarý yerine getirememiþ, devamsýzlýk nedeniyle o dersin yarýyýl/yýlsonu ve bütünleme sýnavýna girme hakký olmayan öðrencilerin ilgili dersleri için kullanýlýr ve öðrenci ilgili dersten baþarýsýz sayýlýr. Bu not FF notu olarak iþleme alýnýr.

e) MZ: Yarýyýl/yýlsonu sýnavlarýna girmeye hak kazandýðý halde, bu Yönetmelik hükümlerine göre yarýyýl/yýlsonu sýnavlarýna giremeyen ve ilgili yönetim kurulu tarafýndan mazereti kabul edilen öðrencilerin sýnavlarýna giremedikleri dersler için verilir. Bu durumdaki öðrencinin baþarý durumu belli olmadýðýndan bu not bu aþamada toplam kredi ve GANO/YANO hesabýna katýlmaz. Bu not daha sonra yapýlacak mazeret sýnavý sonucu alýnacak harf notuyla deðiþtirilir.

f) S notu, öðrencilerin baþka birimlerden transfer etmiþ olduðu, ilgili yönetim kurulu tarafýndan baþarýlý kabul edilen derslere verilir. Bu tür derslerin kredisi, öðrencinin tamamlamakla yükümlü olduðu toplam krediye sayýlýr. Ayrýca S notu muafiyet sýnavý sonucu baþarýlý olunmuþ muaf olunan derslere verilir.

Harf/harfler

MADDE 26 (1) Öðrencilerin bir dersteki durumunu belirten harf/harfler aþaðýda belirtilen þekilde tanýmlanýr:

a) R (Tekrar); dersin önceden baþarýlmýþ veya baþarýlmamýþ olmasýna bakýlmadan ilgili dersin tekrar edildiðini gösterir.

b) NC (Kredisiz); dersin kredisinin olup olmamasýna ve/veya kredi miktarýna bakýlmadan ilgili dersin kredisiz olarak alýndýðýný gösterir. Bu iþaretin verildiði dersler; öðrencinin öðretim programýnda belirtilen, öðrenim süresi içerisinde tamamlamakla yükümlü olduðu toplam krediye sayýlmaz ve GANO/YANO hesaplarýna katýlmaz.

c) TI (Transfer-Ýç Yatay Geçiþ); birimin baþka bir bölümünden veya anabilim dalýndan iç yatay geçiþ yapmýþ öðrencilerin ilgili kurul tarafýndan kabul edilen dersleri için kullanýlýr. Bu iþaretin verildiði dersler; öðrencinin öðretim programýnda belirtilen, öðrenim süresi içerisinde tamamlamakla yükümlü olduðu toplam krediye sayýlýr. Bu derslerin notlarý aynen aktarýlýr ve GANO/YANO hesaplarýna katýlýr. Ancak yeni öðretim programýnda yer almayan transfer ettiði dersler, kredisiz (NC) olarak iþleme alýnýr.

ç) TY (Transfer-Dýþ Yatay Geçiþ); baþka bir birimden veya yükseköðretim kurumundan yatay geçiþ yapmýþ öðrencilerin ilgili kurul tarafýndan kabul edilen dersleri için kullanýlýr. Bu iþaretin kullanýldýðý derslere iliþkin daha önce alýnan notlarýn transkripte iþlenmesi gerekir.

d) TD (Transfer-Dikey Geçiþ); herhangi bir ön lisans programýndan bir lisans programýna dikey geçiþ yapmýþ öðrencilerin, ilgili kurul tarafýndan kabul edilen dersleri için kullanýlýr. Bu iþaretin kullanýldýðý derslere iliþkin daha önce alýnan notlarýn transkripte iþlenmesi gerekir.

e) T (Transfer); dersin baþka bir yükseköðretim kurumunda alýnmýþ olmasý ve yukarýdaki transfer türlerine dâhil edilemediði durumlarda kullanýlýr. Daha önceden baþka kurumlarda kýsmen veya tamamen eðitim almýþ ve geçiþ yapmadan üniversiteye giriþ sýnavlarýyla birimde okumaya hak kazanmýþ öðrencilerin, ilgili kurul tarafýndan kabul edilmiþ dersleri bu þekilde deðerlendirilir. Bu iþaretin kullanýldýðý derslere S notu verilir.

f) M (Muafiyet sýnavý ile muaf, kredisiz); muafiyet sýnavý yoluyla öðrencinin öðretim programýnda öngörülen yabancý dil gibi bir kýsým derslerden muaf tutulduðu anlamýna gelir. Muaf tutulan bu dersler öðrencinin tamamlamakla yükümlü olduðu toplam krediye sayýlmaz ve GANO/YANO hesaplarýna katýlmaz. Öðrencinin öðretim programýnda belirtilen toplam krediyi tamamlamasý için öðrenciye bu dersler yerine baþka dersler önerilir.

g) MK (Muafiyet sýnavý ile muaf, kredili); muafiyet sýnavý yoluyla öðrencinin öðretim programýnda öngörülen temel bir kýsým derslerden muaf tutulduðu anlamýna gelir. Muaf tutulan bu derslere S notu verilir ve öðrencinin tamamlamakla yükümlü olduðu toplam krediye sayýlýr. Bu dersler tekrar edilmez.

ð) DP (Deðiþim Programý); öðrenci deðiþim programlarý çerçevesinde öðrencilerin almýþ olduðu, ilgili yönetim kurulu tarafýndan kabul edilmiþ dersler için kullanýlýr.

h) TK (Tek ders sýnavý); dersin tek ders sýnavýyla alýndýðý durumlarda kullanýlýr.

ý) ÇY (Çift anadal programý/yan dal programý); dersin çift anadal programý (ÇAP)/yan dal programý dâhilinde alýndýðýný gösterir.

Akademik baþarý not ortalamalarý

MADDE 27 (1) Öðrencilerin baþarý durumlarý, bitirdikleri yarýyýlda almýþ olduklarý derslere ait YANO ve almýþ olduklarý tüm dersler için hesaplanan GANO ile izlenir. Yýl düzeninde eðitim-öðretim yapan birimlerde, GANO/YANO hesaplarýnda yarýyýl yerine yýl esas alýnýr.

(2) Bu ortalamalar; ilgili derslerden, bu Yönetmeliðin 25 inci maddesine göre alýnmýþ harfli baþarý notlarýnýn, her birinin karþýlýðý olan baþarý katsayýlarýnýn, o dersin kredisi  ile çarpýlarak bulunan sayýlarýn toplamýnýn, ayný derslerin kredi toplamýna bölünmesiyle elde edilir. Bu hesaplamalar sonucu ortaya çýkan deðerler, virgülden sonra iki haneye yuvarlanýr. Virgülden sonraki üçüncü hane, beþten küçükse sýfýra; beþ veya beþten büyükse, ikinci haneyi bir artýracak þekilde yuvarlanarak hesaplanýr.

(3) Bir yarýyýla/yýla ait YANO hesabý için, sadece o yarýyýla/yýla ait dersler; GANO hesabý içinse, öðrencinin almýþ olduðu tüm dersler göz önünde tutulur. Tekrarlanan derslerde alýnan en son baþarý katsayýsý kullanýlýr. Kayýtlý bulunulan yarýyýl/yýl sonu itibariyle YANO veya GANO belirlenirken öðretim programýnda belirtilen alýnmamýþ dersler ortalama hesaplarýna katýlmaz.

Ders tekrarý

MADDE 28 (1) Bir dersten baþarýsýz olan veya dersi almasý gereken yarýyýlda/yýlda alamayan öðrenciler, bu dersi tekrar verildiði ilk yarýyýlda/yýlda almak zorundadýr.

(2) Öðrenciler, GANOlarýný yükseltmek için DD ve DC notu aldýklarý derslerini danýþmanýn onayý ile tekrarlayabilir. S notu, CC notu ve üzeri notlarla baþarýlmýþ dersler tekrar edilmez.

(3) Tekrar edilen derslerde, alýnan en son not geçerlidir ve GANO/YANO hesabýnda bu son not kullanýlýr.

Tek ders sýnavý

MADDE 29 (1) Öðrenciye,  devam þartýný yerine getirmek þartýyla, mezun olmak için tek dersi kaldýðýnda o dersten tek ders sýnav hakký tanýnýr. Mezuniyet tek ders sýnav günü akademik takvimde belirtilir.

(2) Tek ders sýnavýnda alýnan not ham baþarý notu sayýlýr ve Senato tarafýndan belirlenen esaslara göre harf notuna çevrilir. Tek dersten kalmýþ olan öðrenciler, tek ders mezuniyet sýnavýna katýldýktan sonra baþarýsýz olmalarý durumunda, öðrenim harcýný yatýrmak suretiyle dersin okutulduðu dönemde yeniden kayýtlanarak dersi tekrar alýr. Tekrar baþarýsýz olmasý durumunda akademik takvimde belirtilen tek ders sýnavýna girebilir.

Mezuniyet, diploma, diploma eki ve sertifika

MADDE 30 (1) Diplomalar hazýrlanýncaya kadar öðrenciye diplomasýný alýrken iade etmek üzere geçici mezuniyet belgesi verilir. Diplomalarýn þekli ve üzerinde yer alacak bilgiler ilgili mevzuat hükümlerine göre belirlenir.

(2)  Diplomanýn kaybý halinde öðrenciye, yeni diploma verilir ve diplomanýn arkasýna da kaçýncý kez verildiði yazýlýr.

(3) Kayýtlý olduðu öðretim programýnýn bütün dersleri, uygulamalarý, staj ve benzeri çalýþmalarýný bu Yönetmelik hükümlerine göre baþarýyla tamamlayan ve GANOsu 2,00 veya daha yüksek olan öðrenciler diploma almaya hak kazanýrlar.

(4) Önlisans/lisans öðrenimini tamamlayan ve GANOsu 3,00 ile 3,49 arasýnda olan öðrenciler, onur öðrencisi, GANOsu 3,50 veya üstü olan öðrenciler ise yüksek onur öðrencisi olarak mezun olurlar. Bu bilgi, öðrencinin not döküm belgesi ve diploma ekinde belirtilir.

(5) Çift anadal programlarýnda öðrenciye anadal lisans programýndan mezuniyet hakkýný elde etmeden çift anadal ikinci lisans programýnýn diplomasý verilmez. Anadal lisans programýndan mezuniyet hakkýný elde eden öðrenci, çift anadal ikinci lisans programýný bitirememiþ olsa bile anadal lisans programýna ait lisans diplomasýný alabilir. Çift anadal programlarýna ait diplomalar, programlarýn ait olduðu birimler tarafýndan verilir.

(6) Uluslararasý ortak programlarda mezuniyet hakkýný kazanmýþ öðrenciler iki üniversiteden ayrý ayrý diploma alýr. Bu diplomalarda; diplomanýn hangi akademik birimlere ait olduðu, diðer üniversite ve hangi ortak programa ait olduðu belirtilir. Öðrenciler, uluslararasý programýn her iki kurumdaki akademik gereklerini yerine getirmeden diplomalardan herhangi birini almaya hak kazanamaz.

(7) Anadal lisans programýnda mezuniyet hakkýný kazanmayan öðrenciye yan dal sertifikasý verilmez. Sertifikalar, programlarýn baðlý olduðu birimler tarafýndan verilir. Sertifikalarda öðrencinin anadalýna ait diploma unvaný ayrýca belirtilir. Anadal lisans programýndan mezuniyet hakkýný elde eden öðrenci yan dal programýný tamamlayamasa bile anadal lisans programýna ait diplomasýný alabilir.

(8) Çift anadal programýndan ayrýlan bir öðrenci yan dal programýnýn tüm gereklerini yerine getirmiþse yan dal sertifikasý almaya hak kazanýr.

(9) Yan dal programýný tamamlayan öðrenci, yan dal alanýnda lisans ve önlisans diplomasýyla verilen hak ve yetkilerden yararlanamaz. Yan dal sertifikasýnýn ne þekilde deðerlendirileceði, öðrenciyi istihdam eden birim tarafýndan belirlenir.

(10) Öðrencilere diplomayla birlikte Türkçe ve Ýngilizce diploma ekleri verilir. Diploma eklerinde öðrencinin gördüðü öðrenimin nitelikleri, öðrencinin baþarý durumu ve diploma türü belirtilir. Diploma eki öðrenciye bir kereye mahsus olmak üzere verilir. Diploma ekinin kaybý durumunda, diplomalarýný kaybedenler için gerekli koþullarýn aynýsý diploma eki içinde geçerlidir.

Önlisans diplomasý

MADDE 31 (1) Bir lisans programýný tamamlamayan veya tamamlayamayan öðrenciler, ilgili lisans programýnýn en az ilk dört yarýyýlýnýn bütün derslerinden baþarýlý olmak kaydýyla, baþvurmalarý halinde önlisans diplomasý alabilir. Önlisans diplomasý almayla ilgili olarak;18/3/1989 tarihli ve 20112 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Lisans Öðretimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanlarýn Ön Lisans Diplomasý Almalarý veya Meslek Yüksekokullarýna Ýntibaklarý Hakkýnda Yönetmelik hükümleri uygulanýr. Ön lisans diplomasý alanlarýn Üniversite ile iliþikleri kesilir.

Mezuniyet tarihi

MADDE 32 (1)  Mezuniyet tarihi, öðrencinin baþarýlý olduðu son sýnavý tarihidir. Ancak, bu tarihe kadar staj, endüstriye dayalý öðretim, bitirme ödevi, bitirme projesi, bitirme tezi, mezuniyet çalýþmasý, diploma çalýþmasý, arazi çalýþmasý ve benzeri sebeplerle mezun olamayan öðrenciler, bu çalýþmalarýn tamamlanarak kabul edildiði tarihte mezun olurlar. Mezuniyetleri, müteakip akademik yýla taþan öðrencilerin o yarýyýlýn katký payýný veya ikinci öðretim ücretini ödemeleri gerekir.

BEÞÝNCÝ BÖLÜM

Kayýt Dondurma, Ýliþik Kesme ve Kendi Ýsteðiyle Üniversiteden Ayrýlma

Kayýt dondurma

MADDE 33 (1) Haklý ve geçerli nedenlerin varlýðý halinde, bu nedenlerin ortaya çýkýþýndan itibaren en geç bir ay içinde ilgili öðrencinin yazýlý talebi üzerine ilgili yönetim kurulunun kararý ile öðrencinin kaydýnýn dondurulmasýna karar verilebilir. Bu haklý ve geçerli nedenler þunlardýr:

a) Öðrencilerin, Üniversite hastaneleri veya diðer saðlýk kurumlarýndan alacaklarý saðlýk raporu ile belgelenmiþ bulunan saðlýkla ilgili mazeretlerinin olmasý gerekir. Bu saðlýk raporunun süresi en fazla iki yýldýr. Ýki yýlý aþan süreler için yeniden saðlýk raporu almak zorunludur.

b) 2547 sayýlý Kanunun 7 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn (d) bendinin (2) numaralý alt bendinin üçüncü paragrafý uyarýnca öðrenim aksamasý sonucunu doðuracak olaylar dolayýsýyla öðrenime Yükseköðretim Kurulu kararý ile ara verilmiþ olmasý.

c) Mahalli en büyük mülki amirince verilecek bir belge ile belgelenmiþ olmasý þartý ile doðal afetler nedeni ile öðrencinin öðrenimine ara vermek zorunda kalmýþ olmasý.

ç) Birinci derece akrabalarýn ölümü veya aðýr hastalýðý halinde bakacak baþka kimsenin bulunmamasý nedeni ile öðrencinin, öðrenimine ara vermek zorunda olduðunun belgelenmesi ve ilgili yönetim kurulu tarafýndan kabul edilmesi.

d) Öðrencinin ekonomik sýkýntýsý nedeni ile eðitimine ara verme talebinin belgelendirilmesi.

e) Öðrencinin tutuklu veya gözlem altýnda olmasý.

f) Genel hükümlere göre kesinleþmiþ bir mahkûmiyet hali veya Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliðine göre yükseköðretim kurumundan süreli uzaklaþtýrma ya da çýkarma cezasý dýþýndaki hallerin bulunmasý.

g) Öðrencinin tecil hakkýný kaybetmesi veya tecilin kaldýrýlmasý nedeni ile askere alýnmasý.

ð) Ýlgili yönetim kurulunca mazeret olarak kabul edilecek diðer haller.

(2) Kayýt dondurmak için istenecek belgeler ilgili yönetim kurulu tarafýndan belirlenir.

(3) Öðrencinin baþvurduðu yarýyýldan itibaren; bu Yönetmeliðin 33 üncü maddesinin birinci fýkrasýnýn (a), (b), (c), (ç) ve (d) bentlerinde sayýlan hallerde en fazla bir veya iki yarýyýl, (e) bendinde belirtilen hallerde tutukluluk halinin devamý süresince, (f) bendinde belirtilen hallerde ise mahkûmiyeti süresince, (g) bendinde belirtilen hallerde askerlik süresi boyunca kaydý dondurulur.

(4) Mazereti kayýt dondurma süresinin bitiminden önce sona eren öðrenciler, dilekçeyle baþvurarak bir sonraki baþlamamýþ yarýyýldan/yýldan itibaren eðitimlerine ilgili yönetim kurulu kararýyla devam edebilirler.

(5) Kayýt dondurma süreleri öðrencinin öðrenim süresinden sayýlmaz.

(6) Kayýt dondurma talebi normal öðrenim süresi içerisindeki öðrenciler tarafýndan yapýlabilir.

Ýliþik kesme ve kendi isteði ile Üniversiteden ayrýlma

MADDE 34 (1) Kendi istekleri ile öðrencilikten ayrýlacak olanlar, ilgili dekanlýk/müdürlüðe baþvururlar. Ýliþiði kesilen öðrencinin Üniversiteye verdiði lise diplomasýnýn arka yüzü Öðrenci Ýþleri Daire Baþkanlýðýnca onaylanýr. Bu yolla ayrýlan öðrencinin yeniden kaydý yapýlmaz.

(2) Öðretim dili yabancý dil olan programlarýn hazýrlýk sýnýflarýndan kayýtlarýný sildiren öðrenciler, ayný adý taþýyan ve öðretim dili Türkçe olan programlara YÖK tarafýndan belirlenen esaslara göre yerleþtirilebilir. Bu öðrenciler, yerleþtirildikleri programlardaki hazýrlýk sýnýflarýna devam edemez. Bu öðrencilerin, mezun olabilmeleri için yerleþtirildikleri üniversitelerce açýlacak yabancý dil muafiyet sýnavýnda baþarýlý olmalarý gerekir.

(3)  Aþaðýdaki durumlarda ilgili fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokulu yönetim kurulu kararý ile öðrencinin kaydý silinir:

a) Öðrenciler yükseköðretim kurumlarýnda örgün, uzaktan eðitim ve açýköðretim programlarýnda ayný anda lisans ve  önlisans eðitimine devam edebilirler. Ancak ayný anda örgün iki önlisans veya iki lisans programýnda kayýtlý bulunan öðrencilerin kayýtlarý silinir.

b) Yükseköðretim Kurumlarý Öðrenci Disiplin Yönetmeliði hükmü gereðince Üniversiteden çýkarma cezasý almýþ olmasý.

c) Basit þizofreni, paranoid þizofreni, dissosiyatif sendrom, borderline gibi ruhsal bozukluk nedeniyle tüm öðrenim süresi içinde devamsýzlýðý iki yýlý aþan öðrencilerden yeniden saðlýk raporu almak ve incelenmek suretiyle, öðrenimlerine devam edemeyeceklerine ilgili birimlerin yönetim kurulunca karar verilmiþ olmasý.

ALTINCI BÖLÜM

Yatay ve Dikey Geçiþ, Yeniden Kayýtta Muafiyet

Yatay ve dikey geçiþler

MADDE 35 (1) Üniversitenin fakülte ve yüksekokullarýna yapýlacak yatay ve dikey geçiþler ilgili mevzuat hükümlerine göre yapýlýr.

Meslek Yüksekokullarýna geçiþ ve intibak

MADDE 36 (1) Bir lisans programýnýn en az ilk iki yarýyýlýnýn bütün derslerinden veya o lisans programýnýn en az % 60’ýndan baþarýlý olup da lisans programýný tamamlamayan veya tamamlayamayanlar, istedikleri takdirde meslek yüksekokullarýnýn benzer ve uygun programlarýna intibak ettirilebilirler. Meslek yüksekokullarýna geçiþ ve intibaklarda,  Lisans Öðrenimlerini Tamamlamayan veya Tamamlayamayanlarýn Ön Lisans Diplomasý Almalarý veya Meslek Yüksekokullarýna Ýntibaklarý Hakkýnda Yönetmelik hükümleri uygulanýr.

Yeniden kayýtta muafiyet

MADDE 37 (1) Üniversite de dâhil olmak üzere, herhangi bir yükseköðretim kurumundan daha önce kendi isteði ile ayrýlanlar, baþarýsýzlýk nedeniyle iliþiði kesilmiþ veya mezun olmuþ öðrenciler ile yatay/dikey geçiþ yoluyla kayýt yaptýran öðrencilerin ders muafiyetleri ve intibak iþlemlerine, Senatonun belirleyeceði esaslar çerçevesinde aldýklarý derslerin müfredat programlarý ve not durum belgesine dayanarak dersi veren öðretim elemanýnýn ve intibak komisyonunun da görüþü alýnarak ilgili yönetim kurulu karar verir. Muafiyet baþvurularý, öðrencinin fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokuluna ders kaydýný yaptýrdýðý ilk yarýyýlýn ikinci haftasýnýn sonuna kadar yapýlýr. Sonraki yarýyýllarda yapýlacak muafiyet talepleri ya da yapýlan muafiyet/intibak iþlemlerinin iptaline yönelik istekler kabul edilmez.

(2) Muafiyet isteðinin fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokul yönetim kurulunca uygun görülmesi için:

a) Daha önce diðer yükseköðretim kurumlarýnda öðrenim gören öðrencinin muafiyet isteðinde bulunduðu dersin kredi ve içerik bakýmýndan uygun dersten almýþ olduðu harf notunun DD ve üzeri veya karþýlýðý olmasý gerekir. Muaf sayýlan dersler not döküm belgesine S olarak iþlenir. Baþarý notu S ile takdir edilen dersler GANO hesaplanmasýnda deðerlendirmeye katýlmaz.

b) Daha önce Üniversitede öðrenim gören öðrencilerden fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokulu yönetim kurulunca muafiyetleri kabul edilenlerin bu derslerden daha önce aldýklarý harf notlarý not döküm belgelerine aynen iþlenir. Bu notlar GANO hesaplamasýna dahil edilir.

Kurumlar arasý ve kurum içi yatay geçiþler

MADDE 38 (1) Türkiye ve yabancý ülkelerdeki yükseköðretim kurumlarýndan Üniversiteye veya  Üniversite  içerisinde eþdeðer diploma programlarý arasýndaki kurum içi yatay geçiþler;  24/4/2010 tarihli ve 27561 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarýnda Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasýnda Geçiþ, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlararasý Kredi Transferi Yapýlmasý Esaslarýna Ýliþkin Yönetmelik hükümlerine ve Senato tarafýndan belirlenen esaslara göre yürütülür.

(2) Yatay geçiþe ayrýlacak kontenjanlar ile eðitim-öðretim programlarýna intibak esaslarý ilgili yönetim kurullarýnca kararlaþtýrýlýr. Kurumlar arasý geçiþ yapan, ancak tekrar geri dönmek isteyen ve dosyalarý gönderilmemiþ öðrenciler, yarýyýllarýn baþlamasýný izleyen iki hafta içerisinde baþvurmalarý durumunda ilgili yönetim kurullarýnýn verecekleri kararla geri dönebilir. Bu durumda olan öðrencilerin derslere devam durumlarý, baþladýðý günden itibaren hesaplanýr. Dosyalarý gönderilen öðrencilerin geri dönüþü olmaz.

YEDÝNCÝ BÖLÜM

Çeþitli ve Son Hükümler

Çift anadal lisans programlarý

MADDE 39 (1) Çift anadal programlarý bilim alanlarý yakýn olan ve lisans diplomasý verilen tüm programlar arasýnda açýlabilir. Çift anadal programlarý farklý fakültelerdeki lisans programlarý veya farklý dört yýllýk yüksekokullardaki lisans programlarý arasýndaki eþleþtirmelerle yürütülebildiði gibi, ayný fakülte veya dört yýllýk yüksekokuldaki lisans programlarý arasýnda da yürütülebilir. Özel yetenek sýnavý sonuçlarýna göre öðrenci alan programlar, ancak kendi aralarýnda çift anadal programlarý yürütebilir.

(2) Hangi bilim alanlarýnýn çift anadal programý oluþturmak üzere eþleþebileceði ve ikinci lisans programlarýnýn ders uygulama içerikleri; programlarý yürüten birimlerin ve ilgili kurullarýn önerisi üzerine Senato tarafýndan belirlenir.

(3) Uluslararasý ortak programlara kayýtlý öðrenciler çift anadal programlarýna katýlamaz.

(4) Çift anadal programlarýna iliþkin diðer hususlar Senato tarafýndan belirlenir.

Yan dal programlarý

MADDE 40 (1) Yan dal programlarý lisans öðrenimini baþarýyla yürütmekte olan bir öðrencinin, ayný zamanda ikinci bir lisans programýnda bilgilenmek üzere sýnýrlý öðrenim görmesini saðlayan sertifika amaçlý eðitim-öðretim programýdýr. Yan dal programlarý farklý fakültelerdeki lisans programlarý veya farklý dört yýllýk yüksekokullardaki lisans programlarý arasýndaki eþleþtirmelerle yürütülebildiði gibi, ayný fakülte veya dört yýllýk yüksekokullardaki lisans programlarý arasýnda da yürütülebilir. Özel yetenek sýnavý sonuçlarýna göre öðrenci alan programlar, ancak kendi aralarýnda yan dal programlarý yürütebilir. Hangi bilim alanlarýnýn yan dal programý oluþturmak üzere eþleþebileceði ve yan dal programlarýnýn ders/uygulama içerikleri ilgili bölümlerin ve ilgili kurullarýn önerisi üzerine Senato tarafýndan belirlenir.

(2) Uluslararasý ortak programlara kayýtlý öðrenciler yan dal programlarýna katýlamaz.

(3) Yan dal programlarýna iliþkin diðer hususlar Senato tarafýndan belirlenir.

Yabancý dille eðitim ve yabancý dil hazýrlýk sýnýfý

MADDE 41 (1) Yabancý dille eðitim-öðretim; 4/12/2008 tarihli ve 27074 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yükseköðretim Kurumlarýnda Yabancý Dil Öðretimi ve Yabancý Dille Öðretim Yapýlmasýnda Uyulacak Esaslara Ýliþkin Yönetmelik ve ilgili birimin bu konuda hazýrlayacaðý esaslar çerçevesinde ve Senato tarafýndan verilen kararlar doðrultusunda yürütülür.

Ýkinci öðretim

MADDE 42 (1) Üniversitede ilgili mevzuat hükümlerine göre ikinci öðretim uygulanabilir.

Yükseköðretim kurumlarý arasýnda öðrenci deðiþimi

MADDE 43 (1) Öðrenciler; Üniversite ile yurt dýþýndaki veya yurt içindeki diðer yükseköðretim kurumlarý arasýnda yapýlmýþ anlaþma ve protokollere uygun olarak, ilgili diðer yükseköðretim kurumlarýnda bir veya iki yarýyýl öðrenim görebilir. Öðrenciler, normal öðrenim sürelerinin ilk iki yarýyýlýnda ve hazýrlýk sýnýfýnda deðiþim programlarýndan yararlanamaz.

(2) Öðrencilerin diðer yükseköðretim kurumlarýnda devam edecekleri ders, uygulama, staj ve benzeri faaliyetlerin; öðrencinin kendi öðretim programýndaki ders, uygulama, staj ve benzeri faaliyetlere eþdeðerliði, danýþmanýn ve ilgili bölüm baþkanlýðýnýn/program danýþmanýnýn önerisiyle ilgili yönetim kurulu kararýyla önceden belirlenir.

(3) Öðrenciler, diðer yükseköðretim kurumunda geçirdikleri yarýyýllarda; akademik takvime uygun olarak, kendi kurumuna ait öðrenci katký payýný ödemek ve kayýt yenilemek zorundadýr.

(4) Bu Yönetmeliðin 25  ve 26 ncý maddelerinde yer alan baþarý katsayýlarý ve harf/harfler dikkate alýnarak, öðrencinin baþarýlý ve/veya baþarýsýz olduðu faaliyetlere ait notlarýn dönüþümü gerçekleþtirilir; bu not ve iþaretler kendi öðretim programýndaki eþdeðer faaliyetlere ait olarak not döküm belgesinde gösterilir.

(5) Öðrenci, anlaþmalý diðer yükseköðretim kurumunda alýp baþarýsýz olduðu faaliyetlere karþýlýk olan, kendi öðretim programýndaki eþdeðer faaliyetlerden de baþarýsýz olmuþ sayýlýr.

(6) Öðrencinin anlaþmalý diðer yükseköðretim kurumunda geçirdiði yarýyýllar öðrenim süresinden sayýlýr.

(7) Yurt dýþý öðrenci deðiþim programlarý kapsamýnda yurt dýþýna gönderilen ön lisans ve lisans öðrencilerinin dönüþlerinde, gittiði yarýyýl/yarýyýllar ile ilgili olarak alabileceði en fazla ders kredi miktarýný ilgili yönetim kurullarý belirler.

Tebligat ve duyuru

MADDE 44 (1) Her türlü tebligat, öðrencinin Üniversiteye kayýt sýrasýnda bildirdiði adrese taahhütlü olarak yapýlmak ve teblið varakasý ilgili birimde ilan edilmek suretiyle tamamlanmýþ sayýlýr. Üniversiteye kayýt olurken bildirdikleri adresi deðiþtirdikleri halde bunu fakülte/yüksekokul/meslek yüksekokullarýnýn ilgili birimlerine bildirmemiþ bulunan veya yanlýþ ve eksik adres vermiþ olan öðrencilerin yükseköðretim kurumundaki mevcut adreslerine tebligatýn gönderilmesi halinde kendilerine tebligat yapýlmýþ sayýlýr.

(2) Öðrenciler, birimler tarafýndan yapýlan yazýlý duyurularý izlemekle yükümlüdürler.

Hüküm bulunmayan haller

MADDE 45 (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, ilgili diðer mevzuat hükümleri ile ilgili kurullar, Senato ve Üniversite Yönetim Kurulu kararlarý uygulanýr.

Yürürlükten kaldýrýlan yönetmelik

MADDE 46 (1) 19/11/2013 tarihli ve 28826 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Iðdýr Üniversitesi Önlisans, Lisans Eðitim-Öðretim ve Sýnav Yönetmeliði yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Ýntibak

GEÇÝCÝ MADDE 1 (1) 2008-2009 eðitim-öðretim yýlýndan önce kayýt yaptýrmýþ ve henüz mezun olmamýþ olan öðrencilerin haklarý saklýdýr.

(2)  Üniversiteye, 2008-2009 eðitim-öðretim yýlýnda ve daha sonraki yýllarda kayýt yaptýrmýþ olan tüm öðrencilere bu Yönetmelik hükümleri uygulanýr.

(3) 2013-2014 eðitim-öðretim yýlýndan önce kayýt yaptýran öðrencilerin bu Yönetmeliðin 46 ncý maddesiyle kaldýrýlan Yönetmelik hükümlerine göre almýþ olduklarý baþarý harf notlarýna ait haklarý saklýdýr ve GANO hesaplamasýnda bu baþarý harf notlarý dikkate alýnýr. Yeni GANO hesaplamasýnda bu Yönetmeliðin 25 inci maddesinde verilen katsayýlar geçerlidir.

Yürürlük

MADDE 47 (1) Bu Yönetmelik 2014-2015 Eðitim-Öðretim Yýlý baþýndan geçerli olmak üzere yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

Yürütme

MADDE 48 (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Iðdýr Üniversitesi Rektörü yürütür.